Vinterfåglar inpå knuten

By | 26 januari, 2021

Då var det dags för vinterfåglar inpå knuten igen! Hoppas att du laddat upp med fröer och talg m.m. Nedan kan du läsa lite info om evenemanget i stort och om årets upplaga där du kan rapportera via Birdlifes hemsida eller via en app. Dessutom kommer fem olika matningar att bevakas i sändning på facebook. Hoppas det blir många fåglar!                                                                                       Du räknar alla fåglar vid din fågelmatning från 29 jan kl. 00:00 – 01 feb kl. 23:59.

Tofsmes Foto: Lena Carlsson

Tofsmes / Lena Carlsson

Blåmes Foto: Lena Carlsson

Blåmes /Lena Carlsson

Ung Bofink med attityd. Foto: Lena Carlsson

Bofink /Lena Carlsson

Stenknäckar Foto: Bengt Falke

Stenknäck/Bengt Falke

 

 

 

 

 

 

”Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) genomfördes första gången 2006. Vid det första årets arrangemang deltog strax under 10 000 olika fågelmatningar vilket sågs som en fantastisk framgång. Numera är det omkring 20 000, alltså dubbelt så många som rapporterar. Evenemanget är känt bland de flesta naturintresserade i Sverige och uppmärksammas ofta stort av media. Idén är hämtad från RSPB, BirdLife-partnern i Storbritannien och liknande räkningar genomförs sista helgen i januari i flera länder i norra Europa. Du rapporterar på vinterfaglar.se eller via vår app.

Appen Vinterfåglar finns tillgänglig från både Appstore och Google Play. Med hjälp av den kan du registrera hur många fåglar du ser samtidigt av varje art, det finns rikligt med bilder och dessutom kan du lyssna på fågelläten och få en kortfattad information om de respektive fågelarterna.

 Nytt för i år är att vi kommer att sända två timmar på lördag mellan 10 och 12 från fem olika fågelmatningar i landet: Veberöd, Göteborg, Stockholm, Leksand och Jokkmokk. Vi sänder från BirdLife Sveriges Facebook-sida och det är förstås gratis. Under dessa två timmar kommer vi att förutom bilder från fågelmatningar också att få träffa Lotta Berg som bland annat intervjuas om hur vi kan säkra fågelbordet från sjukdomar. Anders Wirdheim berättar om hur Vinterfåglar inpå Knuten startade och vad vi kan dra för slutsatser av all data som har samlats in, och Lars Jonsson, världsberömd konstnär och författare till boken Vinterfåglar, är med från Gotland.”

https://www.facebook.com/events/406735687284850/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *