Program Vår -Sommar 2021

Här kan du ladda ner ett fullständigt program för Våren – Sommaren 2021

Fredag 19 Mars
Ugglelyss med korvgrillning
Vi testar uggleläget västerut i skogarna och hoppas på någorlunda bra väder. Kanske sparvugglan visslar från någon grantopp i skymningen. De första trastarna hörs och när mörkret faller tar pärlugglan vid. Vi slår ett litet läger vid Stora Hammarsjön där vi tänder en brasa och grillar det vi har med oss. Säkert bjuder mörkret på en del röster.
Samling 18:00 vid ICA Mathuset i Hultsfred
Ansvarig Jan K Kenneth Lena

Lördag 10 April
Märkning av leden Järnudda, skådning, skrattmåsflottar, grill
En spännande tid börjar nere i Lönnekullaviken och vid den här tiden brukar det finns mycket att titta på! Vi gör lite nytta denna dag samtidigt och förbättrar märkningen av leden ner till fågeltornet. Våra skrattmåsflottar kanske får en upp-datering beroende på hur långt vi kommit i arbetet med detta. Vi njuter av de vårfåglar som anlänt och för de som vill finns grillmöjligheter.
Samling 10:00 vid parkeringen i Järnudda
Ansvarig Jan K

Lördag 24 April
Stensjöbäcken
Ett stycke natur som de flesta bara åker förbi men som på sina ställen andas vild-mark! Här forsar Stensjöbäcken genom ett parti med äldre barrskog. Forsärla, strömstare och utter är några som trivs här. Vi går en runda i området och har vi tur kanske vi träffar på någon tjäder eller nyfiken tofsmes. För de fotointresse-rade finns motiv här!
Samling 10: 00 vid ICA Mathuset i Hultsfred
Ansvariga Kenneth & Lena

Lördag 1 Maj
Herrstorpet
Vätterosen blommar och blå och vitsippor har rullat ut mattan runt Hultåsa vid Herrstorpet. Hultsfreds kommun köpte upp området och planerar för framtida bostäder i området och vi kollar in en del av de områden vi presenterade i vår naturinventering vi gjorde för ett antal år sedan. Lövsångare och svartvit flug-snappare kanske har anlänt och i den gamla ädellövskogen vid Hultåsa är det garanterat vackert och ljudligt vid den här tiden på året.
Samling vid Stora Torget Hultsfred kl 10:00
Ansvarig Kenneth

Lördag 8 maj
Fågelskådningens dag/ Tornkampen
En heldag med fåglarna! Fågeltornet i Järnudda är bemannat från kl 05:00 – 13:30. Vid denna tid är det verkligen full fart på fågellivet i Lönnekullaviken. Skrattmåsar, skäggdoppingar, sothöns och fisktärnor håller på med sina häckningsbestyr. Fisk-gjuse och brun kärrhök patrullerar och rördrommen kör sin mistlur i vassen. Vi täv-lar mot andra torn i Sverige och Finland och räknar alla arter vi ser och hör. Du kan komma ner när du har lust och följa föreställningen från första parkett. Allmänheten bjuds in och vi håller avstånd naturligtvis.
Ansvariga Jan K & Kenneth

Måndag 10 Maj
Kvällspromenad vid norra Hulingen
Vi promenerar från parkeringen nedanför stationen och går längs strandpromenaden genom alkärret och fortsätter runt Hembygdsparken. Vi noterar de arter vi ser och hör och får en uppdatering på vad som har kommit och vilka fågelarter som är på väg. I alkärret sjunger säkert grönsångare, svarthätta, koltrast, rödvingetrast och rödhake för att nämna några. Har vi tur träffar vi på kungsfiskaren vid Silverån.
Samling vid Järnvägsstationen/Sjölyckans parkering kl 17:30
Ansvarig: Kenneth

Fredag 4 Juni
Nattfågel vid Ryningen
Kvällsdimman dansar över Emån och luften är försommardoftande. Näktergalar sjunger från videbuskagen. Har vi tur kanske gräshoppsångaren, nattskärran eller kornknarren kommer igång med sina stämmor också. En magisk tid på dygnet och året! Tänk på att vi besöker myggens rike så ta med skydd mot dessa om du inte kommer överens med dem. Vi genomför detta tillsammans med Naturskyddsför-eningen.
Samling vid Sunbergs Livs Mörlunda 21:30 Ansvariga: Jan K &Kenneth

Lördag 3 Juli
Röjning vid Ryningen
Vi röjer leden nere vid Ryningen och blir vi några stycken så brukar det gå på några timmar. Det brukar alltid finnas något att spana på här nere också. Anmäl ditt in-tresse till Jan K så vet vi hur mycket redskap vi ska ta med oss.
Samling på Stora Torget Hultsfred kl 10:00
Ansvarig Jan K

Lördag 4 september
Märkning av fågelskyddsområdet södra Hulingen
Denna dag kollar vi upp skyltningen runt de södra delarna av Hulingen och kollar uppskyltningen av fågelskyddsområdet. Eventuellt behöver något uppdateras an-nars blir det mest ”inspektion”. Detta är ett bra tillfälle att komma till områden vid Hulingen som inte besöks så ofta. Naturligtvis finns det i början av september mycket att se. Både bland de lokala häckfåglarna och de som börjat sträcka.
Samling 10:00 vid ICA Mathuset Hultsfred
Ansvariga Kenneth och Jan K