Mycket fågel blev det…….

By | 4 november, 2014
Fjällvråk Foto: Lena Carlsson

Fjällvråk sågs på flera platser under racet.  Foto: Lena Carlsson

Årets Smålandsrace startade i dis och duggregn under natten och morgontimmarna. Redan innan 06:00 hade sparvuggla vid Versnäs och kattuggla vid Tigerstad hörts och det hela var igång.Ett nedfall under natten i Hulingen gav sjöorre, krickor och bläsänder . Dessutom rastade 4 sothöns, en art som numera sällan ses i sjön. I Nedsjön norr om Hultsfred rastade en salskrakshona och på flygfältet spelade 20 orrar i morgondiset. På Mörlundaslätten hittades rastande vitkindade-grå-säd-spetsbergs- och bläsgäss. En medlem på skogsexpedition i Stora Hammarsjöområdet körde jämsides med en flygande tjäderhöna som överraskande flög upp från diket.

Drygt 10 personer var ute och letade. Det gällde det att spana av strategiska platser för rastande fåglar framförallt på lördagen då det var disigt och regnigt och mycket fågel tvingats ner. De stationära krävde också arbete då det inte är helt enkelt att hitta t.arter som järpe, nötkråka och mindre hackspett även om man vet att de finns någonstans. Vi hade turen att lyckas med de ”riktade sökningarna” efter dessa arter och ett flertal till såsom kungsfiskare och strömstare.

Måsfåglar är vi inte så bortskämda med i vår trakt under denna tid men idog spaning gav en gråtrut i Hulingen och sträckande fiskmås och skrattmås på Mörlundaslätten. Det mest oväntade var den unga fjällpipare som rastade på lördagen vid Eneberg på Mörlundaslätten. Den milda hösten bidrog till att även ljungpipare, tofsvipor och en brushane kunde noteras här nere. Även en kvardröjande sädesärla kunde räknas in. Tack vare att många medlemmar anslutit sig till vårt lokallarm ”LineBand” fick racet i år en än mer social prägel. Noterade arter kunde larmas ut direkt och informera deltagarna om vad som setts och vart. Alla kunde sen lägga upp det fortsatta letandet efter detta. Efter förra årets 97 arter hade vi i år siktet inställt på 100. På söndagskvällen kunde vi summera ihop hela 106 arter så långt vilket överträffar våra förväntningar ordentligt.

Vi återkommer när hela resultatet för racet är färdigt. Bra jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *