Sommaravslutning vid Flaten

By | 13 juni, 2015
Svarthakedopping

I strålande vackert väder drog vi mot den fina fågelsjön Flaten vid Flatobo norr om Vena. Fyra medlemmar hade slutit upp för att stilla sin nyfikenhet om vad den lilla sjön i skogen kunde erbjuda. Dagens ledare Bo, som tagit över för Kenneth, tog oss smidigt genom den grönskande vegetationen som bäddar in denna sjö. Vår promenad ackomanjerades av skrattmåsarnas prat om vad som händer i omgivningen. På en liten höjd fick vi en bra överblick av området.

 

Skrattmås

Skrattmås
Foto: Lena Carlsson

 Skrattmåsarna patrullerar hela tiden och kollar vad som är på gång. Därför trivs andra fåglar i deras närhet. Inget undgår ett skrattmåsöga! De varnar    direkt när en rovfågel eller människa dyker upp. Som när den gamla, vackra havsörnen drog tätt över träden framför oss.

 Det vi hoppades på var att få se de vackra svarthakedoppingarna och visst var de på plats. Uppskattningsvis fyra par häckar i sjön. Något som uppskattas mycket då de inte finns på så många fler platser i Hultsfred längre.

 

 

 

 

Svarthakedopping

Svarthakedopping
Foto: Lena Carlsson

Något som också blev mycket uppskattat är ett antal sothöns som finns i Flaten. En familj med små svarta dunbollar med sina röda huvud med gula   kragar for runt i vassen. En viss spänning dök upp i form av tre större ungfåglar i vitt och grått. Det visade sig vara något äldre ungar av sothöna. Det blev en del funderingar över de olika stadierna mellan sothönornas ungar.

I övrigt fanns det ett par kricka, en kniphona, en trana, ca 12 tofsvipor och ett antal gräsänder i sjön. Några fisktärnor dök även upp för att fiska.

 

 

 

 

Janne, Åke och Bo vid Flaten Foto: Lena Carlsson

Janne, Åke och Bo vid Flaten
Foto: Lena Carlsson

 Och givetvis en trevlig fika ihop!

 En lyckad sommaravslutning för fågelklubben Hultsfred. Nu ser vi fram mot en höst med mycket spännande upplevelser.

 Glad sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *