Någon minut efter 05:00 i lördags gick solen upp bakom Tärnehäll i Lönnekullaviken. Bland glödande morgondimmor skränade skrattmåsar och fisktärnor och från vassen tutade rördrommen. En fantastisk morgon startade Fågeltornskampen som genomfördes i tornet vid Järnudda som vi slagit ihop med Fågelskådningens dag. Från ett par minusgrader vid 04:00 så steg temperaturen sakta under morgonen. Tre gästande silvertärnor dansade förbi tornet och drog vidare norrut över Hulingen och på tornudden sjöng bl.a. stare, talgoxe, blåmes, lövsångare, buskskvätta, trädpiplärka och bofink. Ett par enkelbeckasiner genomförde sina brummande störtdykningar över oss i tornet och årets första gök hördes på håll. Inne i Lönnekullaviken var det verkligen fart på häckningsbestyren och på våra utplacerade flottar finns nu 4-5 par fisktärnor och lika många skrattmåsar som bestämt sig för detta flytande boende.
De ca 125-150 paren skrattmåsar i södra viken lyfte ibland och jagade bort den bruna kärrhöken. Dramatiskt värre blev det längre fram på morgonen då en brun kärrhökshanne slog en skrattmås vid flottarna. De hamnade i vattnet och kärrhöken som mest såg förvånad ut bredde ut vingarna och försökte hålla sig flytande. Av den slagna måsen syntes bara vingspetsarna som stack upp ur vattnet. Övriga måsar och fisktärnor attackerade kärrhöken som försökte lyfta med sitt byte.Efter några misslyckade startförsök med måsen i klorna lyfte den till sist utan sitt byte. Skrattmåsen flöt upp till ytan och seglade omkring ett tag med betänklig slagsida innan den skakade av sig upplevelsen och lyfte för att ansluta sig till övriga måsar.
Ett par stora flockar vitkindade gäss drog norrut över Järnudda under förmiddagen. Vid 07:20 varnade sädesärlor och starar runt tornet. Det brukar oftast vara sparvhöken som drar igång det kollektiva larmet men trots idogt spanande hittade vi inget hot uppifrån. Så dök den upp lite norr om tornet. En pilgrimsfalk som på låg höjd sakta drog norrut över tornudden. Det blev en fin förmiddag och allteftersom tiden gick tog det längre tid mellan nya arter på listan. Under dagen gästades tornet av 13 personer som kommit ner för att spana in det som fanns.
Vid klockan 13:00 avblåstes Fågeltornskampen 2017 och vi kunde räkna in 67 arter. Den peliminära rapporten från tävlingen som genomfördes i Danmark, Sverige och Finland visar att Sverige åtminstone fixade ”oavgjort” med två finska torn. De hamnade på hela 107 arter och det svenska tornet var det i Södra Lunden vid Ottenby. Det bästa danska tornet eller obsplatsen blev Skagen BirdObservatory med 102 arter. I Finland lyckades fem torn nå upp till 100 eller fler arter. Hittills i Sverige har Norsa i Västmanland, förutom Södra Lundtornet, lyckats nå upp till 100 arter.
Här kan du se vilka arter vi lyckades få in vid tornet i Järnudda.
Resultat Fågeltornskampen Järnudda 2017
Om du är nyfiken på hur tävlingen gick i stort kan du gå in på SOF Birdlife Sverige för mer information.