Hösten började i Knästorp…

By | 6 september, 2017
Branten i norr i Knästorp Foto: Lena Carlsson

Vi var fyra stycken som gav oss ner mot Knästorps naturreservat på lördagsförmiddagen. Det kändes höstlikt och den känslan förstärktes senare när vi gick i Knästorp. Först kollade vi lite vid Hagelsrums masugn där tre forsärlor visade sig nedanför forsen. En ung gråhäger landade kort men blev troligen

Ung gråhäger Foto: Lena Carlsson

Ung gråhäger Foto: Lena Carlsson

Ametistskivling Foto: Kenneth Rosén

Ametistskivling Foto: Kenneth Rosén

 

 

 

 

 

 

 

störd i sitt planerade fiskafänge. Så blev det en liten vandring i naturreservatet som riktigt doftade höst i det fuktiga vädret. Överallt hade svamparna kommit upp och bland annat stötte vi på den vackra ametistskivlingen. Nötskrikor skränade och både mindre – och större hackspett hördes. En flock på ca 25-30 mindre korsnäbbar drog runt i området och plötsligt hördes även en bändelkorsnäbb som avslöjade sig med sitt trumpetande läte. Det blev en god fika vid parkeringen till södra tornet. På vägen ut blev det kantarellplockning då det fanns ganska mycket längs med leden. Uppe i norra Lönnekullaviken rastade bl.a. en gluttsnäppa och två svartsnäppor. Fiskgjusen patrullerade och på håll hördes tranorna trumpeta från Järnudda när vi så småningom åkte hem.

Blåhake ungfågel Foto: Lena Carlsson

Blåhake ungfågel Foto: Lena Carlsson

På söndagen dundrade hösten ner på riktigt med regn och lite kylig nordostvind. På Mörlundaslätten hittades höstens första rastande blåhake, en årsunge och en stäpphök sågs en kort stund då den födosökte över fälten mellan Torp och Ruda. Efter flera dagars regnande kommer säkert mycket fåglar att tvingas ner. Både vid Hulingen med Järnudda och på Mörlundaslätten kan det  löna sig att kolla efter rastande fåglar. 

Styrelsen har haft sitt första höstmöte och satt kommande program som så småningom dyker upp här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *