Det blev 102 arter under Allhelgonaracet.

By | 8 november, 2021
Ung kungsörn Foto: Lena Carlsson

Ung kungsörn     Foto: Lena Carlsson

Det blev ett race i varierande väder under helgen då Allhelgonracet pågick. Tidigt på morgonen rapporterades en sparvuggla från Visböleskogarna och vid norra Hulingen fanns både storskrake och småskrake som rastade. En kungsfiskare höll till vid alkärret där även rödhake fanns.

En ung kungsörn dök upp vid Verbadet och på Mörlundaslätten fanns de flesta gässen på plats. Dock ingen grågås. Fjällvråk sågs vid Lundtorp och de första sidensvansarna drog förbi vid Björkudd Hulingen. En till kungsörn visade sig vid Lilla Hammarsjön och på Hultsfreds flygplats gick 2 orrtuppar omkring på morgonen. Vid Järnudda fanns en ägretthäger på plats och vid Skrabbgölen Kallersebo stöttes en morkulla upp i skogen.

På en blöt slåttermad vid Ryningen stöttes en enkel- och en dvärgbeckasin upp. Den stora överraskningen får den brandkronade kungsfågeln stå för som visade upp sig längs leden vid Ryningen. Det är en ny art för racet. Blå kärrhök och stenfalk sågs också vid Ryningen. I naturreservatet Kraskögle hittades en tjäder. På lördagskvällen kunde 86 arter räknas ihop och taktiken lades upp för söndagen.

Morgonen började med ihärdigt regn men så fort det la av fanns folk ute. I norra Hulingen hade regnet tvingat ner 11 salskrakar och stora knipflockar. Även 4 grågäss drog förbi. Arterna droppade in med gransångare i alkärret, ljungpipare på Mörlundaslätten och en fin hanne svart rödstjärt som satt och sjöng i Hultsfred. Ännu en ny art för racet dök upp vid fågeltornet i Järnudda. Det var 4 skäggmesar som visade upp sig fint i vassen.

Måsfåglar brukar vara svåra att få in på artlistan så här års så därför kändes det udda med 17 fiskmåsar och 1 skrattmås som drog omkring söder om Hagelsrums gård. Den sista timmen innan ljuset  försvann hittades 2 sjöorrar i norra Hulingen och som på beställning drog en forsärla förbi vid Stenbryggan. Trots idoga försök på ugglor under båda kvällarna så uteblev dessa i år.

Fågelklubben skänker 5 kr / art och det blir 510 kr som går till BirdLife Sveriges nya kampanj för skogen. Du kan stödja kampanjen genom att swisha valfritt belopp till: 123-900 56 53 (skriv Skogskampanj)

Vi återkommer om resultatet för hela Småland.

Här är artlistan.  Artlista Allhelgonaracet 2021

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *