Reserapport Polen försommaren 2011

By | 12 februari, 2013

Med anledning av att Fågelkubben Hultsfred bildades för 10 år sedan gjordes en jubileumsresa till Biebzaflodens våtmarker i nordöstra Polen. Detta är en reserapport som inte bara tar upp de fågelarter som sågs utan beskriver resan mer berättande. Förhoppningsviskan rapporten ge tips till de som planerar en tur till området och dessutom ge en bild av vår tripp. Med hyrd Wolksvagenbuss drog ett gäng på 7 personer iväg från Hultsfred vid 15:00 tiden onsdagen den 1 juni.

Expeditionen bestod av:
Bengt & Ulla Falke , Bo & Gudrun Lodin,
Jan Karlsson, Lena Carlsson och Kenneth Rosén.

Vistelsen i Polen varade 2-6 juni dvs. 5 dagar och boende hade fixats via nätet i byn Dobarz i sydöstra delen av Biebrzaområdet. Dubbelrum med toalett och dusch, frukost och middag kostade lite drygt 1000:- Huset låg beläget i kanten mellan skog och äng. Vägarna i Polen är av minst sagt skiftande kvalité´. Vi provade på allt från bra motorvägar, skarvade betongvägar, kullerstensvägar till rena skogsvägar. De mest jobbiga vägarna var nog de kullerstensbelagda som ibland varade ett par mil i ett evigt skakande. Medhavd GPS fungerade väldigt bra och som ett välbehövligt komplement inköptes även en Polenkarta (Kümmerly+Frey 1:650 000). I själva nationalparken finns även en detaljerad karta över området att köpa.

Förutom tips från reserapporter på nätet hade vi i bokväg medCroosbill Guides ”The nature guide to the Biebrza marshes” och ”Finding birds in Poland” av Dave Gosney.

Den optimala tiden för ett besök ligger nog från mitten av maj och en liten bit in i juni beroende på
vattenståndet som tyvärr var lågt när vi kom ner. Antalet tärnor och andfåglar hade säkerligen varit mer en dryg vecka innan eller men vi fick fin utdelning ändå.

Reserapport Polen 2011 ver 2

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *