En färd till Hästö 12 oktober

By | 25 oktober, 2013

 

Lördagen den 12 oktober var det dags för ett besök på Hästö. En ö i sjön Yxern i Vimmerby kommun som tillstor del består av lövskog. Markägaren har på eget initiativ gallrat fram lövträd och avsatt stora ytor som på sikt ska gagna bl.a. hackspettar och de som är beroende av denna miljö. Vi var tre från klubben som gav oss in på ön. Janne Karlsson som varit här förut fick bli vår guide för dagen. Med en gång slogs man av att någon hade gjort sig möda om att värna om lövskogen. På många ställen hade barrträd tagits bort till förmån för asp, ek , lönn m.m. Att hackspettarna trivs här vittnade alla perforerade och uppfläkta björkar om och överallt fanns bohål i träden.Det vi noterade bland hackspettarna under dagen var bl.a spillkråka, gröngöling och större hackspett.

IMGP9472

Ett par gärdsmygar, entitor,trädkrypare och hamstrande nötskrikor fanns också på plats.En fin fika intogs nere vid sjön Yxern och dagen bjöd på klart fint höstväder som fullbordade det hela.Som en bekräftelse på att det verkligen är höst drog en vacker fjällvråk över sjön. Det bestämdes att vi ska komma tillbaka på vårvintern i mars/april för att verkligen göra en djupdykning i hackspettarnasvärld.

 

 

 

 

One thought on “En färd till Hästö 12 oktober

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *