Nytt år och nya fåglar

By | 7 januari, 2014
Berglärka

Berglärka Torp Mörlundaslätten Foto: Lena Carlsson

 

Den hittills milda vintern har gjort att en del fåglar har valt att stanna upp på sin flyttning och bidar sin tid. På Mörlundaslätten finns både säd-spetsberg-och bläsgäss kvar och ormvråkar drar längs skogsdungarna. En fågel som verkligen inte ses ofta i våra trakter är berglärkan, en sällsynt häckfågel i fjällvärlden. En riktigt fin utfärgad berglärka rastar sedan årsskiftet på en stubbåker sydväst om byn Torp. Den håller till i samma område i närheten av ett brunt dräneringsrör. Den är lite svårsedd och flyger lågt över stubben om den blir skrämd och kan vara knepig att hitta där den avvaktande springer omkring och håller sig dold.

Ugglorna kommer snart igång och säkert finns det redan de som kan höras i kvällningen. Inom kort kommer utställningen om Vinterfågelmatning upp på Hultsfreds bibliotek och med lite kompletteringar är det i stort sett samma som förra året. Vi återkommer om lite speciella aktiviteter kring detta arrangemang så småningom. Snart kommer även vårprogrammet att spånas fram och har ni önskemål eller tips på aktiviteter så hör gärna av er.

 

 

One thought on “Nytt år och nya fåglar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *