Missa inte nattkonserten……

By | 11 juni, 2014
Den magiska tiden....

I år är det verkligen fart på nattfåglarna och varje kväll tas partiturerna fram i våtmarker, längs diken och åar. I Ryningen spelar flera småfläckiga sumphöns och även kornknarr hörs från östra sidan. Gräshoppsångare kan höras från plattformen och näktergalarna kör på fram till midsommar då de flesta tystnar.

På Mörlundaslätten är det också fart på konserten och förutom näktergalar sjunger här också kärrsångare och vid Lundtorp mot Emån har under ett par veckor en busksångare sjungit flitigt. En sång som är karaktäristisk då den upprepar allt noga och tydligt flera gånger. En noggrann sångare! Vaktel har hörts både norr om Åkerö och vid Torp där även kornknarr har spelat. Vid Kristineberg, Gårdveda har nattskärran hörts över tallskogen och det är en art som man kan höra långt in i juli.

Nattskärra Foto: Lena Carlsson

Nattskärra    Foto: Lena Carlsson

Vena mosse överraskar i år och erbjuder även där kärrsångare vid bron efter Främsteby. I Versjön sitter en mycket frenetisk småfläckig sumphöna som ackompanjeras av en rördrom, näktergal och ett flertal rörsångare. En annan ovanlig gäst sitter (åtminstone natten till den 11.6) vid dungen alldeles norr om vägskälet till badplatsen i Versjön och får luften att låta elektrisk. Det är flodsångaren som med sin egen speciella sång sätter prägel på sommarnatten. En kornknarr stämmer här in i kören och den har suttit mellan ladorna och Verån på östra delen av mossen inte långt från flodsångaren.

Nu måste man inte prompt vara ute mitt i natten men lämpligt kan vara att försöka vara ute vid 21:30 –  22:00 eller lite senare då de flesta andra fåglarna har tystnat och det blir enklare att urskilja nattfåglarna. En mulen kväll mörknar det fortare och då kan man testa lite tidigare. Den småfläckiga sumphönan gillar dock när det blir riktigt mörkt (hur mörkt det nu blir vid denna tid), likaså nattskärran. Nattskärran håller även till på flera platser runt flygfältet norr om Hultsfred och ibland hörs den fint från parkeringen till vänthallen och åker man mot Bredshult hörs de på flera platser längs med flygfältet. Även sträckan norr om vägen från Målilla mot Järnforsen är bra ställen. Kornknarren är igång som mest intensivt när det mörknar men kan även höras under kvällen och till och med sporadiskt mitt på dagen.

Förutom fågelkonserten som erbjuds sprids alla sommarens dofter genom dimmor och trollska landskap. Så ge er ut och lyssna och dofta…..missa inte nattkonserten!

 

One thought on “Missa inte nattkonserten……

  1. Bengt Falke

    Vilken bra genomgång du har gjort av lämpliga platser och tänkbara arter. Förhoppningsvis lockar det ut folk till att upptäcka tjusningen med nattfåglar….

    Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *