Sen ladusvala under helgens Smålandsrace!

By | 5 november, 2018
Ladusvala Foto: Lena Carlsson

Lördagen inleddes med mulet väder som senare sprack upp och en hård västlig vind tog vid.
Strax efter 07:00 rapporterades tre råkor på Vena mosse och från Mörlundaslätten sågs småskrake, bläsgås, vitkindad gås och varfågel m.m. Strömstare , rödhake och stare noterades på morgonen från Ryningen. I norra Hulingen hade en sjöorre och en alfågel den goda smaken att rasta och sidensvansar drog omkring i Mimerparken i centrala Hultsfred. I Gnöttlern rastade 100 storskrakar, vigg och knipor. Letande efter järnsparv vid kompostgården och svart rödstjärt vid värmeverket i Hultsfred gav tyvärr ingenting. 

Enkelbeckasin hittades i Ryningen Foto: Lena Carlsson

Enkelbeckasin hittades i Ryningen Foto: Lena Carlsson

Det roliga med denna helg är att man får ta tillvara all den kunskap man har om lokalerna på hemmaplan och försöka tänka som en fågel. Vart är det lä och sol? Vilka miljöer gillar den och den arten? Vart finns det föda? Samtidigt kan riktiga ”skott från höften” och ren intuition eller chansningar också löna sig. På flygfältet i Hultsfred brukar orrarna kunna ses på och vid landningsbanan men inte denna morgon. Däremot de andra skogshönsen kom in på listan under tidiga förmiddagen. Järpe i Kraskögle och flera tjädrar i Välenområdet. Forsärla vaskades fram i Hjortöström och i Lönnekullaviken låg knölsvansfamiljen kvar som häckat i norra Hulingen. Mindre sångsvan hittades vid reningsverket i Mörlunda. Allteftersom dagen går så gäller det att försöka hitta de arter som man vet finns men som inte alltid är så lätta att hitta. På sena eftermiddagen hittades orre i Stora Hammarsjöområdet och i kvällningen noterades både en spelande sparvuggla och en förbiflygande morkulla i skogen. Efter lördagen kunde vi konstatera 84 arter vilket kändes ok. På önskelistan inför söndagen fanns spetsbergsgås, flera andarter, måsfåglar, rovfåglar m.m.. Lättare sagt än gjort! 
Söndagen bjöd nu inte på något lätt skådarväder. Kompakt simma på morgonen som på flera ställen mer eller mindre låg kvar hela dagen. Utmaningen antogs naturligtvis och redan lite efter 07:00 hördes kungsfiskare i Emån vid Lundtorp och mindre hackspett sågs i Versnäs, Vena. I dimman lyfte två krickor i Lönnekullaviken och en gransångare rastade i vassen längst ner i södra Ryningen. Helgens mest oväntade observation blev den mycket sena ladusvala som sakta fladdrade över Hagadalsgatan och fortsatte söderut i dimman.

Stenknäckar Foto: Bengt Falke

Stenknäck sågs vid fågelbord Foto: Bengt Falke

Strax efteråt dök en nötkråka upp vid badplatsen i Stora Hammarsjön och kompostgården i Hultsfred bjöd faktiskt på en järnsparv idag! Både kattuggla från gårdagskvällen och berguv från morgonen rapporterades och på Mörlundaslätten hittades faktiskt två spetsbergsgäss. Vid olika fågelbord i Hultsfred sågs bofink, bergfink och stenknäck. Trots mycket besök i skogen hittades ingen korsnäbb denna helg. Den sista art hittades i norra Hulingen lite efter 15:00 och det var en gråtrut som drog omkring. Resultatet blev 95 arter vilket får anses som bra då söndagens väder bjöd på motstånd. De senaste tre åren har det hållit sig mellan 94-97 arter. Rekordet var 2014 då 106 arter hittades. Vi var sammanlagt 12 personer som höll igång i fält eller höll koll på fågelbord under helgen. I länkarna kan du se vilka arter vi hittade under helgen och dessutom se alla arter vi haft under racet 2010 – 2018. Vi får återkomma hur det gick i Småland överhuvudtaget.

Artlista Smålandsracet Hultsfred 2018

Artlista Smålandsracet Hultsfred 2010-2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *