Ryningenprojektet

By | 22 april, 2013

Plattformen

Ca 2,5 år har nu gått sedan planerna tog fart på att göra det fågelrika Ryningenområdet mer lättillgängligt för besökare. Hultsfreds –och Högsby kommun driver projektet tillsammans med Fågelklubben Hultsfred och Emådalens Naturskyddsförening. Projektet finansieras till 50% med statligt LONA (Lokala Naturvårdssatsningen)  bidrag och resterande medel betalas av respektive kommun samt med arbete från föreningarna.

Ryningenområdet med sina ca. 300 ha våtmarker är en av de värdefullaste fågellokalerna i sydöstra Sverige och är samtidigt den största hävdade våtmarken i Småland. En gång i tiden skördades den naturliga vegetationen till vinterfoder och återkommande översvämningar förvandlade området till en vidsträckt våtmark. Genom sänkningen av sjön Ryngen 1887 skapades både åkermark och naturliga slåttermader och senare tids invallning har skapat mer kontinuerlig åkermark i ytterområdena.

Klicka på bilden för att förstora!

Cirka 110 arter har konstaterats häcka inom området som dessutom är en viktig rastplats för många fågelarter. Under vår och höst är det främst vadare, gäss, änder och sångsvan som rastar. De många gånger översvämmade strandskogarna är fina miljöer för bl.a. olika hackspettsarter. Ryningen som bl.a. klassats som Natura 2000 område har under 1990 talet genomgått en restaurering där trädridåer och buskar tagits bort. Starrängar har rotorfrästs och betesdjur har släppts på och området har fått bättre förhållanden för olika fågelarter.

Sedan länge finns ett gammalt fågeltorn i norra delen av sjön Ryngen. Detta är numera förfallet och ska inom kort rivas. Två nya torn ska byggas och en plattform vid ”Pumphuset” på vallen ost Trånshult är färdigställd sedan hösten 2012. Parkeringen till det norra tornet är klar och ligger längs Fågelforsvägen (väg 669) vid avtagsvägen mot L:a Bölö. Därifrån kommer en vandringsled att gå ner mot tornet som placeras några hundra meter väster om det gamla tornet. Här kommer man iofs.längre ifrån själva vattenytan i Ryngen men får samtidigt fin utsikt över våtmarkerna söderut.

Det södra tornet kommer att ligga nere vid ”Venen”, väl skyddat i en blandskogsdunge och ger möjligheter att spana av de spännande södra delarna som i nuläget är mycket svåra att överblicka. En parkering till detta torn är också färdigställd och ligger längs med körvägen som går söderut i byn Trånshult. En parkering kommer också att göras ordning några hundra meter väster om den norra parkeringen längs med Fågelforsvägen. Här kan man lämna bilen och följa en ca. 3km lång led som går genom de norra strandskogarna och följer vallen ner till det södra tornet, en spännande promenad! 

Hänvisning-och informationsskyltar kommer att sättas upp och en broschyr som informerar om fågellivet och området är på gång. Arbetet kommer att fortgå under året och förhoppningsvis kommer alla byggnationer att vara klara under 2013. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6 thoughts on “Ryningenprojektet

 1. katarina Genberg

  Nu tycker jag att sidan håller på att bli riktigt trevlig! Bra gjort! Några små tankar: Kolla att bilderna ”förminskas” till lämpligt webformat. Det första bilden har nog ursprungsstorlek. Något har hänt i högerkolumns marginaljustering. Kan vem som helst ladda upp bilder eller behövs det någon sort inloggning? Verkar lämpligt tycker jag.

  Reply
 2. admin Post author

  Jo, man ska registrera sig på sidan om man vill ladda upp bilder eller skriva inlägg i forumet….
  Vi ska jobba med sidan i morgon kväll och sedan börjar det kanske närma sig lansering.

  Vilken bild är det som du tycker verkar tung? Är det den högst upp på denna sidan?
  Bengt

  Reply
 3. katarina Genberg

  Ja det är den första bilden högst upp.. Den tog en väldig tid att få upp. Verkar som när jag har glömt att kryssa i ”sampla om” i Front page. DEssutom är den i fullt format stor att bara Kenna får plats. Vi behöver väl inte ha så stora bilder.
  I övrigt ska jag kolla lite mer men jag tycker verkligen att det ser jättefint ut!

  Reply
 4. Pingback: Fågelklubben Hultsfred

 5. Pingback: testkarta « Fågelklubben Hultsfred

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *