Fågeltornskampen inställd. Istället blir det Vårfåglar inpå knuten på lördag 8 maj.

By | 3 maj, 2021
Buskskvätta Foto: Lena Carlsson
Första lördagen i maj brukar vi delta i Fågeltornskampen. Fågeltorn i Finland och Sverige bemannas och man försöker observera så många arter som möjligt. I år är detta evenemang återigen inställt pga Coronasmittan. Istället blir det ”Vårfåglar inpå knuten”. Mer att läsa om detta evenemang finns nedan. Fågeltornet i Järnudda kommer att vara bemannat från klockan 05:00 till klockan 13:00 så du är välkommen ner när du har lust. Vi håller naturligtvis avstånd och njuter av vårfåglarna vid Lönnekullaviken. Givetvis räknar vi alla arter vi noterar. Denna dag för 20 år sedan bildades Fågelklubben Hultsfred! Vi kan inte fira detta just nu men vi tar igen det längre fram. Ett fint sätt att fira detta är att räkna vårfåglar inpå knuten!
Bruna kärrhöken Foto: Lena Carlsson

Bruna kärrhök Foto: Lena Carlsson

 
Vårfåglar Inpå Knuten erbjuder ett alternativ till den traditionella Fågeltornskampen som ordnats varje vår. Syftet med Vårfåglar Inpå Knuten är att tillbringa en trevlig och trygg dag i fågelskådandets tecken samt att hitta fåglarna i närmiljön. Samtidigt räknas hur många fågelarter som observeras och artbestäms från det egna lägenhetsfönstret, farstubron eller bryggan nere vid den närliggande sjön.
 
Tidpunkt för evenemanget
Vårfåglar Inpå Knuten äger rum lördagen den 8 maj mellan kl. 05.00–13.00 Man behöver inte utnyttja hela tiden för fågelobservationer.
 
Deltagare och anmälan
Man kan delta i Vårfåglar Inpå Knuten ensam eller tillsammans med andra i ett mindre sällskap. Evenemanget är gratis och ingen förhandsanmälan behövs.
 
Observationsområdet
Observationerna sker på en avgränsad yta. Ytan kan vara exempelvis vara en terrass, balkong eller en annan utvald punkt med en diameter på ca. 15 meter. Finns det ett fågeltorn nära inpå, eller en annan fin utsiktsplats i naturen, så är det tillåtet att räkna därifrån.
 
Räknandet av antalet fågelarter
Det är ANTAL ARTER och inte antal fåglar som räknas. Endast vilda fåglar räknas och prickas av i formuläret. Fåglar i fångenskap, tamfåglar eller inhägnade fåglar godkänns inte. Bandspelare, visselpipor eller övriga tekniska lockmedel får inte användas. Det räcker med att en av deltagarna känner igen fågelarten visuellt eller genom hörsel.
 
Anmälan av resultat
Resultaten uppges på anvisat formulär. Det går bra att använda både dator och telefon. Länken till rapporteringen öppnas upp när räkningen påbörjas. Rapport ska ha skickats in senast kl. 16.00 lördagen 8 maj. Det går att börja om och skicka in rapporten igen om det tillkommer arter eller man gjort något fel.
Länk till rapportformuläret: https://sv.surveymonkey.com/r/GVJMLJM
 
Publicering av resultaten
Resultaten från Vårfåglar Inpå knuten publiceras på BirdLife Sveriges hemsida och Facebook samma kväll som evenemanget, senast kl. 18.00
Om man deltagit i rapporteringen så ser man resultatet direkt efter man skickat in. Sidan kan man sedan uppdatera (ladda om) för att följa resultatet under dagen.

Visa mindre
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *