Fågelklubben protesterar mot vasslåttern i norra Hulingen

By | 28 oktober, 2021
Vassen slås i norra Hulingen Foto Lena Carlsson

Under våren 2021 kontaktades fågelklubben av ÖSK (Östra Smålands Kommunalteknikförbund) angående en planerad vassröjning i norra Hulingen. Anledningen är att man ska kunna se sjön från strandpromenaden. Det kunde man  längs stora sträckor redan. Från reningsverket och hela vägen upp till naturreservatet Alkärret.

Från Alkärret kunde man se sjön under en sträcka trots vass då strandpromenaden går lite högre här. Från planen där man firar Valborg och ända fram till badplatsen var också sikten i stort sett fri. Det räckte nu inte. Efter koll av kartor kunde möjligtvis en försiktig röjning vid de soffor som finns accepteras och ett möte bestämdes under hösten.

Det kallades aldrig till något möte och vasslåttern påbörjades. När ett stort stycke redan var borta uppmärksammade en medlem i fågelklubben vad som skett. Efter möte med de ansvariga kunde bara ett par små partier räddas. De lämnade sälgarna skulle dessutom ansas och klippas ur för att det skulle se ”snyggt” ut! Det utlovade mötet hade hamnat ”mellan stolarna”…

Sävsparv som numera är rödlistad, vattenrall, rörhöna, rörsångare och kungsfiskare är bara några av de arter som häckar eller har vassen som födosöksområde. Människans kontrollbehov av naturen fortsätter år 2021. Hultsfreds kommun säger sig arbeta med Agenda 30…

Fågelklubben Hultsfred tillsammans med Naturskyddsföreningen har skickat en skrivelse till de ansvariga på Hultsfreds kommun och även media har rapporterat. Skrivelsen som vi har skickat kan du läsa här.

Agenda 30 och Hultsfreds kommun

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *