Resultat från Allhelgonaracet

By | 7 november, 2022
Bengt Falke

Forsärla drog förbi vid norra Hulingen som sista art på lördagen.   Foto: Bengt Falke 

Så var årets upplaga av Allhelgonaracet över. En tidvis regnig, blåsig och över lag grå och kylig helg. Lördagen började med ett regnväder som kom in under natten och fortsatte norrut under förmiddagen. Trots det stundtals starka regnet drog flera ut med bil och från bl.a Mörlundaområdet kom rapporter om snösparv, duvhök, bläs-säd-spetsbergs-och vitkindade gäss. Vinterhämpling, varfågel och ljungpipare hittades liksom fjällvråk. Vid Versågs oväntat några prutgäss dra söderut i regnet och vid Hagelsrums masugn hittades en kungsfiskare i Silverån.

I Ryngen, Ryningen noterades två hannar blå kärrhök och hela 20 rastande enkelbeckasiner.          Norra Hulingen kollades av och regnet hade tryckt ner 6 svärtor och 15 snatteränder. En flock på 8 ägretthägrar såg närmast surrealistiska ut när de tillsammans i regndiset drog ner mot Järnudda. Stora mängder med sidensvans kunde ses lite överallt. En vattenrall grymtade till i vassen vid Gnöttlerns badplats  och vid Versnäs, Vena dansade två röda glador omkring.

Att hitta skogshönsen på beställning kan vara en utmaning och orre brukar kunna ses på Hultsfreds flygplats men icke denna morgon. En tjäderhöna hittades efter en bilfärd öster om Målilla. Lördagen avslutades med en förbiflygande forsärla vis Stenbryggan norra Hulingen i skymningen och efter en dags skådande kunde vi räkna ihop 91 arter.

Söndagen kändes kallare då vinden riktigt tog i under dagen. En taltrast kom in på artlistan vid Alkärret norr Hulingen precis innan solen kom över horisonten. I gryningen sågs också kungsfiskare och ägretthäger här, inga nya arter dock. Ett idogt sök under morgonen i naturreservatet Krasskögle gav resultat i form av en järpe och idag visade sig en orre på Hultsfreds flygplats. Dagen var verkligen mörk och trots att folk var ute och spanade så blev det inga fler nya arter till artlistan idag. Det hela hamnade på 94 arter vilket måste anses som bra då vi var ca 10 aktiva under helgen. Här är en länk till artlistan som visar vilka artyer som noterades under helgen. Artlista Allhelgonaracet 2022            Återstår att se vilken plats vi hamnar på och det återkommer vi om. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *