Smålandsracet nu i helgen!

By | 28 oktober, 2013
Lena Carlsson, Smalnäbbad nötkråka

För 15:e året i rad arrangeras Smålandsracet den kommande Allhelgonahelgen där lokalklubbarna i Småland tävlar om att se så många arter som möjligt i sina respektive verksamhetsområden. De senaste tre åren har Kalmar OF inte helt oväntat vunnit då kusten kan bjuda på fler arter än en inlandslokal. Förra året kom de upp i 120 arter.

Dock ha Fågelklubben Hultsfred, de senaste åren då vi mer aktivt varit med, kämpat väl. Rekordet togs 2011 då vi fick ihop 95 arter. Förra året kom vi på en 9:e plats bland 21 anmälda lokalklubbar och slutade på 87 arter.Hoppas verkligen att du kan vara med och hjälpa till under helgen. Tävlingen börjar kl. 00:00 natten till lördagen och slutar kl.24:00 på söndag. Har du möjlighet att antingen hänga med ut i fält eller kan bevaka ett visst område i kommunen så kan du antingen rapportera dina arter direkt via ”Svalan” eller ta kontakt med någon av de ansvariga som du hittar i programmet. Vi kommer också att försöka använda vårt lokala larm i Line band för att hålla koll på vilka arter som ses. Mer om det lokala larmet och hur du kommer igång att använda det hittar du högst upp på sidan i menyn.

Lena Carlsson

Foto: Lena Carlsson

Rödhake är inte alldeles lätt att hitta så här års .Den smalnäbbade nötkråkan på förstabilden höll till nere vid järnvägsstationen i Hultsfred under några höstveckor. Foto: Lena Carlsson                                                                                                                                                

En rolig aspekt med tävlingen är att den genomförs under en tid då man kanske inte förväntar sig så många arter. Det gäller verkligen att tänka till för att hitta domherrar och spillkråkor. Mycket hänger givetvis på väderläget. Prognosen framöver är fortsatt milt väder så verkar det lovande. Förutom de arter man räknar med så dyker alltid något oväntade upp. Inte minst för att man kollar in platser som man kanske vanligtvis inte brukar besöka under denna tid.Vi som är ute under helgen försöker också att hålla oss uppdaterade med varandra via lokallarmet eller sms för att hålla koll på vad som setts och utifrån det lägga upp taktiken.

Eventuellt kommer vi att ha en träff under lördagskvällen då vi summerar läget så långt, lägger upp taktiken inför söndagen och fixar lite käk. Vare sig du mer aktivt deltar eller bara har möjlighet att kolla in trädgården, fågelmatningen eller ser något på väg till affären så är du välkommen med rapport om vad du sett.

2 thoughts on “Smålandsracet nu i helgen!

 1. Bengt Falke

  Hur gick det egentligen ? Kan ni inte skriva en artikel här och berätta om resultatet?

  Reply
  1. Kenneth Rosén Post author

   Totalresultatet av helgens Smålandsrace kommer så fort vi vet de andra klubbarnas artsummor. Fågelklubben slog dock rekordet i år med hela 97 arter! Det tidigare var på 95 arter 2011.
   Mot kustklubbarna har vi ingen större chans men vi kommer nog att ligga bra till mot de övriga i Småland. Den sista arten som togs in var en berguv på Vena mosse på söndagskvällen. En komplett artlista kommer snart.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *