Resultatet i Smålandsracet!

By | 10 november, 2013

Ängspiplärka   Foto; Lena Carlsson

Vi slog det gamla rekordet på 95 och lyckades harva ihop hela 97 arter under allhelgonahelgens Smålandsrace! Sammanlagt var vi ca 10 personer som var ute i fält och höll ut mot det ibland något blöta vädret. Kalmar lyckades försvara segern från i fjol och slutade på 119 arter efter två dagar i fält. På tävlingens artlistan hittar vi arter som vitnäbbad islom, tretåig mås och ladusvala. Tvåa kom Jönköpings FK som fick ihop 116 arter kring Vättern och på tredje platsen hittar vi Oskarshamnsbygdens FK på 114 arter. Sammantaget var nära 300 skådare från 20 klubbar ute i fält under helgen, och den totala artlistan  landar på straxt över 150 arter. Det varma vädret under hösten gjorde att många arter fortfarande gick att hitta även om några var väldigt svårflörtade!

Mindre hackspett hanne  Foto; Lena Carlsson

Mindre hackspett hanne Foto; Lena Carlsson

På Mörlundaslätten fanns i princip alla gåsarterna på plats med säd-spetsbergs-bläs-grå-kanada och vitkindad gås. En svärta dök oväntat upp i Maren och i Hulingen hittades både salskrake och småskrake. Idoga skogsspanare hittade både orre, tjäder och järpe och vid Järnsjön hittades en synnerligen oväntad sothöna! Sothöna går numera knappt att hitta i kommunen. En av de arterna som krävde störst insats var enkelbeckasin som slutligen stöttes vid Ryningen sent på söndagen och ytterligare en hördes på Vena mosse på kvällen. En av de få observationerna av kungsfiskare detta år gjordes vid Ryningen  och en verklig pulshöjdare, en berglärka hittades sent på lördagen på Mörlundaslätten. Både lappsparv och snösparv noterades under helgen och det sista nytillskottet till artlistan blev en berguv på Vena mosse sent på söndagen. En riktigt lyckad och spännande helg som med säkerhet återkommer till nästa år!

Klicka på länken så kan du se alla arter vi i Hultsfred lyckades få ihop.     Smålandsrallyt_2013_Hultsfred (1)

Slutresultat 2013
1. 119 arter Kalmar OF
2. 116 arter Jönköpings FK
3. 114 arter Oskarshamnsbygdens FK
4. 107 arter Tjust OF
5. 103 arter Växjö FK
5. 103 arter Västbo FK
7. 99 arter Ljungby FK
8. 97 arter FK Hultsfred
9. 93 arter Nässjö OK
10. 91 arter Aneby/Eksjö/Tranås
11. 89 arter Skillingaryd/Vaggeryds OK
12. 87 arter Alvesta FK
13. 86 arter Tingsryds FK
14. 82 arter Värnamo FK
15. 79 arter Markaryds FK
16. 71 arter Vetlanda OK
17. 63 arter Nybro-Emmaboda FK
18. 64 arter Uppvidinge FK

 

 

3 thoughts on “Resultatet i Smålandsracet!

 1. Bengt Falke

  Strålande bra jobbat! Ni som var med kan verkligen sträcka på er!
  Tyvärr satte resten av livet hinder i vägen för vårt deltagande men vi ser med förhoppning fram mot nästa år.

  Vad tyckte gruppen om att använda LineBand som hjälpmedel?

  Reply
  1. Kenneth Rosén

   Jo det blir nog säkert nästa år också och det är riktigt roligt att få reda på vilka arter som fortfarande finns kvar. Lite detektivarbete blir det och LineBand var som gjort för detta. Hela tiden kom meddelande om vad som setts på olika platser och då kunde sökandet läggas på andra arter.Helt förträffligt.

   Reply
 2. Bengt Falke

  Kul! Vi får försöka göra lite reklam för det så att fler här hemmavid använder det…. När det är spännande arter man ser men som inte riktigt platsar för ett normalt alarm är det ju perfekt. Dessutom gratis!

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *