Fågelskådningens dag och Fågeltornskampen kommande helg.

By | 29 april, 2014
Blåmes Foto: Lena Carlsson

Nästa programpunkt nu till helgen, lördagen den 3 maj är fågelskådningens dag med fågeltornskampen. Tornet i Järnudda är bemannat från kl 06:00 till 14:00 och med stor säkerhet finns det mycket att spana på. Roligt nog har skrattmåsarna åter börjat etablera en koloni som drar till sig andra arter som skäggdoppingar, tofsvipa, olika änder och vadare. Rördrommen tutar i vassen och den bruna kärrhöken patrullerar efter något ätbart. Säkert kommer den första göken att höras och över Lönnekullaviken drar svalorna norrut.

För andra året i rad deltar vi även i Fågeltornkampen som är en tävling mellan Finland och Sverige där det gäller att se flest arter vid ”sitt” fågeltorn. Förra året vann Finland med 115 arter och det tornet i Sverige som drog in mesta arter var Stockviken på Gotland med 100 arter. Bland 61 anmälda torn i Sverige kom Järnudda på en 23:e plats med 71 arter.

Ta med lite fika och spendera en del av lördagen nere vid tornet i Järnudda och uppdatera dig om vårens ankomst. Förutom fåglar finns det sittplatser i lä, en vacker utsikt och en fin bakgrundsmusik från skrattmåskolonin!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *