Så blev fågelskådningens dag i Järnudda……..

By | 5 maj, 2014
Janne Karlsson pekar ut något spännande som drar över tornet i Järnudda.

Klockan 06:18 exakt  började bevakningen från fågeltornet i Järnudda. Vi hade anmält ett lag till fågeltornskampen samtidigt som vi bjöd in intresserade till fågelskådningens dag. Ett flertal besökare hittade ner till tornet och ett tag var det faktiskt lite trångt uppe i korgen. Informationsmaterial och inbetalningskort delades ut och förhoppningsvis blir det några fler medlemmar. Morgonen var kall och klar och stundtals tog den kalla vinden i ordentligt. Klockan 13:00 när tävlingen ”Fågeltornkampen” var över hade vi lyckats få ihop 66 arter, vilket var 5 färre än förra året. Det fanns mycket att kolla in och roligt nog har skrattmåskolonin i norra viken etablerats ordentligt och antalet par är uppe i ca 100. Krickor och bläsänder rastade bland tuvorna och ett 20 tal skäggdoppingar höll på med spel och parningsritualer. På morgonen sågs en orre ner mot Lönnekulla och göken hördes ett litet tag. Minst 1000 vitkindade gäss drog i flera pärlband både söder och norr om Järnudda under morgontimmarna. I vassen tutade rördrommen och en brun kärrhökhona ställde till det i skrattmåskolonin och fick alla på vingarna. Andra fåglar som noterades var bl.a en röd glada, gransångare,gulärla, skräntärna och småskrake. Den sista arten dök upp strax före klockan 13:00 och det var några stjärtmesar som drog förbi.

Stjärtmes   Foto: Lena Carlsson

Stjärtmes Foto: Lena Carlsson

Vinnare i år blev återigen Finland med tornet Björneborg Yyteri där man nådde upp till 104 arter medan fågeltornet i Södra lunden vid Ottenby, Öland nådde upp till 103 arter. En lyckad aktivitet som vi säkert kör nästa år igen.

Klicka på länken för hela artlista från Järnudda

Resultat Fågeltornskampen 2014

En rapport från alla fågeltorn i Sverige får du här

Fågeltornskampen 2014 en kort resume

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *