Resultatet i Smålandsracet

By | 1 december, 2014
Tjädertupp Foto: Kenneth Rosén

Jönköpings FK segrade i Allhelgonarallyt i Småland

Artrallyt i Småland avgjordes traditionsenligt under Allhelgonahelgen den 1-2 november. Det varma vädret och i viss mån även lokala storsatsningar bidrog till rekordsiffror 2014. Artrallyt har blivit en uppskattad programpunkt under hösten och ett effektivt sätt att rota fram intressanta fågelarter i ett stort landskap.

Rall(y)hägern bidrog till Jönköpings seger

När artlistorna nu räknats samman kan vi konstatera att Jönköpings FK står som segrare på 124 arter, där bl a den nationellt kända rallhägern bidrog till segern. Detta är en ny rekordnotering för artrallyt sedan starten, och det innebär att de senaste årens vinnare Kalmar OF slutar tvåa på 122 arter. Länge under söndagen var det helt jämnt mellan Jönköping och Kalmar, och slutspurten avgjorde. På tredjeplats återfinner vi Oskarshamnsbygdens FK på 119 arter, som även detta är ett nytt rekord för klubben.

290 skådare i 21 klubbar

Förutsättningarna i de inre delarna av Småland var något sämre, med ihållande dimma under lördagen. Det varma vädret bidrog dock till att det hittades mycket fågel överallt. Nästan hälften av klubbarna noterade nya rekord. Det disiga vädret kan på vissa håll också bidragit till att vi var något färre än normalt, men det är kul att hela 21 lag/klubbar ställer upp. Nytt för i år var att skådarna i Vimmerby ställde upp med eget lag, och slutade på en fin sjundeplats med 103 arter.

Lång artlista

Det tidigare rekordåret i tävlingen var 2008 då Jönköping nådde 122 arter och då räknade vi samman en artlista på 155 arter i hela Småland. Den preliminära siffran nu visar på hela 160 arter efter två dagar i fält. På artlistan hittar vi förutom rallhäger överraskningar som tretåig mås och rörsångare i Jönköping, bredstjärtad labb hos tre klubbar längs Kalmarsund, fjällpipare i Hultsfred, prutgås i Värnamo, trana och gransångare i västbo, berglärka i Ljungby, ladusvala i Kalmar, gluttsnäppa och nattskärra i Oskarshamn, törnskata i Tjust, stenskvätta i Växjö och bändelkorsnäbb på Höglandet.

Artlista Smålandsracet 2014

Slutresultat 2014

1. Jönköpings FK, 124 arter

2. Kalmar OF, 122 arter

3. Oskarshamnsbygdens FK, 119 arter

4. Tjust OF, 113 arter

5. Ljungby FK, 108 arter

6. FK Hultsfred, 106 arter

7. Vimmerby, 103 arter

8. Växjö FK, 100 arter

9. Aneby/Eksjö/Tranås, 97 arter

10. Västbo FK, 92 arter

11. Tingsryd, 90 arter

12. Vetlanda OK, 79 arter

13. Värnamo FK, 78 arter

13. Skillingaryd/Vaggeryds OF, 78 arter

15. Nybro/Emmaboda FK, 74 arter

16. Markaryd FK, 73 arter

17. Nässjö OK, 72 arter

18. Uppvidinge FK, 63 arter

19. Sävsjö/Ruskenprickarna, 37 arter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *