Vårprogram och skrattmåsflottar!

By | 2 februari, 2015
Solnedgång vid Järnuddatornet

Nu dimper snart vår-sommarprogrammet ner hos dig och hoppas det finns någonting som lockar! Från vårt ”gamla” program finns dock en aktivitet kvar och det är lördagen den 7 mars. Då badar vi tunna och bastu vid Stora Hammarsjön och förhoppningsvis ackompanjeras vi av pärlugglan från skogen. Anmäl dig senast till Janne K den 26 februari och det kostar 75:-.

Vårprogrammet erbjuder förutom årsmötet den 20 mars flera olika aktiviteter.  I april blir det en fotoexpedion och inventeringsdag vid Herstopet. En helg i maj är full med aktiviteter för den som riktigt är på. Lyssna efter beckasiner vid Ryningen på fredagskvällen och dagen efter blir det en arbetsdag då klubben röjer leden vid Ryningen och bjuder på korv m.m. Dagen efter är det fågelskådningens dag och då står vi vid Alkärret vid Hulingen och visar intresserade vad som finns att se. Nattfågellyssning vid Ryningen och på Mörlundasslätten i juni är en klassiker och lite senare i juni får den lilla fina fågelsjön Flaten norr om Vena ett besök. Fågeltornet i Järnudda får en översyn i augusti och antagligen har även de första tranorna börjat samlat sig då inför höstflytten. Mer om aktiviteterna kan du läsa om när programmet dyker upp.

Lördagen den 31 januari byggde vi skrattmåsflottar som senare ska placeras ut i Lönnekullaviken vid Järnudda. Skrattmåsarna har ju i ett par år häckat vid norra maden men misslyckats bl.a. för att räven kan ta sig ut till kolonin. Förhoppningsvis ska flottarna som placeras längre ut från land hjälpa måsarna. Det blir spännande att följa. Vi var fyra flottare som möttes på lördagsmorgonen och på tidiga eftermiddagen hade vi fått ihop 4 flottar. Det är en enkel konstruktion som bygger på en stomme av lärkträd som byggts runt frigolitblock. Över det hela ligger hönsnät där vass, löv o.dyl. kan kilas fast och erbjuda ett bra underlag. Vidare är kanterna snedsågade så att det blir som en liten ramp för hugade doppingar och änder. Slår det riktigt väl ut kan det bli aktuellt med mer bygge i höst.

Janne Blixt vid sågen

Janne Blixt vid sågen

 

Flottens glada gossar!

Flottens glada gossar!
Jan Ove Svensson, Janne Karlsson och Janne Blixt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *