Lyckad nattfågelexkursion den 5/6!

By | 10 juni, 2015
I väntan på nattfågel. Vallen Ryningen. Foto: Kenneth Rosén

Inte mindre än 15 personer samlades på fredagskvällen i Mörlunda för att ge sig in i nattfåglarnas värld. Aktiviteten var ett samarbete med naturskyddsföreningen. Temperaturen var behaglig och den ihärdiga blåsten hade avtagit så egentligen var det bara en del mygg som stundtals störde koncentrationen. Det blev en promenad från Venenparkeringen vid Ryningen och ut på vallen ett stycke. Göken hördes från flera håll och enstaka enkelbeckasiner gjorde sina brummande lovar över området. En kornknarr började sporadiskt att spela på ett fält längs vallen och efter en stund även en vaktel som kunde höras fint. När skymningen började lägga sig kom ett väsen på stela vingar och drog förbi oss på utsidan av vallen, en jorduggla! Den for sedan runt i området och jagade över vall och diken för att ibland störtdyka ner efter något ätbart. En fin uppvisning! En årta spelade kort med sitt rapande läte i våtmarken och en småfläckig sumphöna började sin nattvissling innan vi så småningom tog oss upp till plattformen.

Solnedgång över Emån Ryningen Foto: Kenneth Rosén

Solnedgång över Emån Ryningen Foto: Kenneth Rosén

Två nattskärror höll riktig konsert för oss vid Orrhälla längs Fågelforsvägen och tog verkligen upp luftrummet med sitt suggestiva spinnande läte. Färden gick vidare upp till Mörlundaslätten till Tigerstad där det mot Emån vid en åkerholme satt en flodsångare och sjöng. Den satt så nära att varje litet ljud i den skyttlande sången kunde urskiljas. Ytterligare två nattskärror hördes på håll på Mörlundaslätten där det konstigt nog endast fanns 3 näktergalar som sjöng. En fantastisk fullmåne kom upp och avslutade denna lyckade kväll innan de flesta åkte hem. Senare hördes en flodsångare som sjöng vid Lilla Sinnerstad och en trädlärka vid Kristineberg.

Det är inte för sent att ge sig ut i den magiska världen! Förutom Ryningen och Mörlundaslätten så har du Järnsjön vid Järnforsen, Hulingen, Vena mosse med Versjön, och Näjern att lyssna vid. Nattskärror har du stor chans att höra runt flygfältet i Hultsfred längs med vägen mot Bredshult eller om du åker upp till flygterminalen. Ofta kan man se dom sitta på vägen eller stolpar.

Näktergalarna har snart lagt av men de övriga håller konsert fram till början av juli…….i en buske nära dig!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *