En aktivitetsfylld helg!

By | 13 maj, 2015
Janne K i röjartagen.

Helgen 8-10 maj hade vi aktiviteten uppe! På fredagskvällen bar det iväg ner till Ryningen för att lyssna efter beckasiner och andra eventuella arter. Kvällen bjöd på kallt väder och vi var tre personer som trots detta åkte ner. Vi inväntade mörkret vid norra tornet, Twin Peakstornet där det var ganska fågeltomt förutom 20 rastande gulärlor och en flock gräsänder. En jagande sparvhök drog över i jakt på kvällsmat.

Nere på vallen vid Trånshult hördes den första näktergalen och en gök gal bort mot järnvägen. Lite efter 21:00 började enkelbeckasinerna att brumma över maderna och vid 21:40 hördes ett svagt poppande drilläte. Dubbelbeckasinen hade börjat! Fram till 22:00 hördes två dubbelbeckasiner som spelade och den ena satt ganska nära innanför vallen på en åker. Trots den kyliga kvällen blev det lyckat!

På lördagsmorgonen bar det åter av ner till Ryningen för att röja leden mellan norra sumpskogen ner till Venen. Utrustade med gräsklippare och röjsågar gav vi oss på gräs, hallon och sly. Straxt före 14:00 var vi klara! Denna första röjning för året får ses som en test för att kolla hur mycket arbete som krävs och vi konstaterade att denna sträcka går ganska fort att göra iordning om man är några personer.

Lena C är redo.

Lena C är redo.

Vi hade tur med vädret då det regnat under natten men var fint under tiden vi arbetade. En ny regnfront kom in när vi åkte hem!Trots lite tekniska missöden gick det väldigt bra och fint blev det också!      Vi var fem personer som fixade till leden och vid fikan kunde vi njuta av bl.a. 7 jagande lärkfalkar, sjungande näktergal, gök, fiskgjuse och en nyanländ trädgårdssångare. Då det gick så bra så kanske vi gör om detta i augusti. Under juni och juli underhåller kommunens arbetslag leden. Vidare ska tornen ytbehandlas och spången i norra sumpskogen ska fixas till, nedfallna träd tas bort m.m vilket kommunens arbetslag ombesörjer.. Vi återkommer längre fram om ev. röjning.

Ladusvala Foto: Lena Carlsson

Ladusvala Foto: Lena Carlsson

På söndagen var det då dags för Fågelskådningens dag som vi denna gång hade i kanten mot Alkärret nere vid Hulingen. Det började lite småregnigt men solen tittade fram mer och mer. Ca 35 personer kom på besök och var nyfikna på vilka flyttfåglar som kommit och tog sig en titt i tubkikarna. Det blev även en lite tur i Alkärret för att bena ut de olika arterna i fågelkören. 58 arter såg vi mellan 10:00 och 14:00. 25 ladu-5 hus- och 1 ensam backsvala drog omkring över vattenytan utanför och snappade insekter och i kanten av Alkärret skrockade en rörhöna. Fiskgjusen drog förbi och även brun kärrhök visade sig. I Alkärret bestod kören av bl.a svarthätta, grönsångare och rödhakar. Även två mindre- och en större hackspett trummade kryptiska meddelanden mellan stammarna. En tornseglare fladdrade förbi och en nyanländ bivårk kretsade över Hulingen.

Ett lyckat arrangemang som fick avsluta en lyckad aktivitetshelg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *