Naturinventeringen i Herrstorpet

By | 20 oktober, 2015
Sumpskog vid Hultåsa Foto: Kenneth Rosén
Sumpskog vid Hultåsa Foto: Kenneth Rosén

Sumpskog vid Hultåsa Foto: Kenneth Rosén

I början av oktober blev så sammanställningen av naturinventeringen av Herrstorpet klar. En del var känt sedan tidigare men nu gjordes en mer översiktlig inventering över hela området. Tillsammans med medlemmar från Naturskyddsföreningen hittade vi mycket vi inte visste om innan. På Herrstorpet finns naturtyper som gammal tallskog, sumpskog, ädellövskog, alkärr m.m. Runt gården Herrstorpet finns fortfarande öppna kulturmarker kvar med en del gamla lövträd och kulturhistoriska lämningar. Uppe vid den gamla gården Hultåsa som nu bara är ruiner finns också ett gammalt odlingslandskap som har mycket lång historia. Sammanställningen är skickad till Hultsfreds kommun där den blir en bilaga i det fortsatta planarbetet. Även Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen har fått den.

Klicka på länken så kan du själv läsa om vad vi hittat så långt.     Naturinventering Herrstorpet

 

Ädellövskogen vid Hultåsa Foto: Jan Karlsson

Ädellövskogen vid Hultåsa Foto: Jan Karlsson

Kattuggla Foto: Lena Carlsson

Kattuggla Foto: Lena Carlsson

4 thoughts on “Naturinventeringen i Herrstorpet

 1. Bengt Falke

  Fantastiskt fin inventering och sjäva sammanställningen är rena underhållningen att läsa!

  Reply
  1. Kenneth Rosén

   Tack! Jo det var nog tanken att den skulle bli lättläst och underhållande då fler kan läsa den med behållning. Den vänder sig ju dessutom till de som planlägger området och politiker som i slutändan tar beslut om området.

   Reply
 2. Roger Karlsson

  Jag har just ögnat igenom ”Naturinventering Herrstorpet”. Hittar på sidan 9 en bild på en fjäril som är felbestämd. På bilden står att den föreställer Mindre tåtelsmygare ,Thymelius ’sylvestris’ vilket dessutom är fel namn. Bilden föreställer Svartfläckig glanssmygare, Carterocephalus silvicola. Denna art är betydligt mer sällsynt i norra Kalmar Län. Jag har arbetat med naturinventeringar av insekter i både Kalmar- och Jönköpings Län Jag har tex. funnit denna art i Stenberga o Skirö socknar och i Harghult, Kvillsfors. Ser på Artportalen att Kenneth Rosén, Nicklas Strömberg har en obs från Herrshult 6 juni 2013. Måste väl vara den?

  Reply
  1. Kenneth Rosén

   Oj! Bilderna lades till i slutfasen då det var lite bråttom. Jag var nog inne på mindre tåtelsmygare och fick med latinet för den större. Olycksfall i arbetet helt klart! Att den dessutom blev felbestämd tar jag helt på mig. Bra att du är uppmärksam och jag ska rätta till felet. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle dock, fast på Herrstorpets marker. Det vore kul att träffas ute i insekternas värld någon gång.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *