Resultatet i Smålandsracet 2015

By | 30 november, 2015
Tjäderhöna Foto: Lena Carlsson

Det blev en delad 7:e plats för Fågelklubben Hultsfred…

Vi fick ihop 97 arter under Smålandsracet, samma resultat som skådarna i Vimmerby fick ihop. Förra årets rekord blev lite svårt att slå med andra ord. Här nedan följer en redogörelse för resultatet för klubbarna i Småland.

Kalmar OF segrade i Allhelgonarallyt i Småland

Artrallyt i Småland avgjordes traditionsenligt under allhelgonahelgen 31 okt-1 nov. Disigt väder med dimma i inlandet höll ner siffrorna och höll kanske också en del skådare hemma. Artrallyt är en uppskattad programpunkt under hösten och har blivit ett effektivt sätt att rota fram intressanta fågelarter i ett stort landskap.

Marina arter bidrog till Kalmars seger

När artlistorna nu räknats samman kan vi konstatera att Kalmar OF står som överlägsen segrare på 119 arter, där en stark lista av marina arter bidrog till segern. Kalmar är tillbaka i topp och vi lyfter på hatten! Tjust OF gör en stark insats och blir lite överraskande tvåa på 109 arter, medan fjolårsvinnaren Jönköpings FK blir trea på 107 arter.

                                                                                                              260 skådare i 20 klubbar

Gärdsmyg Foto: Lena Carlsson

Gärdsmyg Foto: Lena Carlsson

Förutsättningarna i de inre delarna av Småland var sämre än vid kusten, med dis och på vissa håll ihållande dimma under delar av helgen. Det varma vädret bidrog dock till att det hittades mycket fågel överallt, och många arter som normalt är försvunna från Småland fanns nu kvar. Nästan samtliga låg en bra bit under sina tidigare högsta noteringar. Det disiga vädret kan på vissa håll också bidragit till att vi var något färre än normalt med 260 skådare, men det är kul att hela 20 lag/klubbar ställer upp. Även i år ställde skådarna i Vimmerby upp med ett eget lag, och slutade på en fin sjundeplats.

Relativt lång artlista

Flera arter som normalt sett har lämnat Småland i början av november och är svåra att få in på rallylistan, fanns nu representerade hos flera lag. Dit hör bl a trana, trädlärka, sädesärla, forsärla, svart rödstjärt, svarthätta och gransångare. Däremot var det svårare att hitta vinterarter som mindre sångsvan, salskrake, blå kärrhök, strömstare, snösiska, vinterhämpling, lappsparv och snösparv. Preliminärt sågs 149 arter i Småland under helgen, vilket skall jämföras mot fjolårets rekordsiffra på hela 160 arter.

På artlistan hittar vi överraskningar som pilgrimsfalk, tretåig mås och sillgrissla och jorduggla i Kalmar.

Vitnäbbad islom och tretåig mås i Tjust. Smålom, kungsörn, tretåig hackspett och snösiska i Jönköping. Svarthakedopping, skärsnäppa, tobisgrissla, pärluggla och berglärka i Oskarshamn. Stjärtand, röd glada, stenfalk och skäggmes i Ljungby. Storlom trana och berguv i Växjö. Spetsbergsgås, järpe, stenfalk och svart rödstjärt i Hultsfred. Skedand, smådopping och gransångare i Vimmerby. Svarthakedopping var ny rallyart hos Höglandsklubbarna och här sågs även alfågel och kungsfiskare. I Västbo var svart rödstjärt ny rallyart och här sågs även skäggmes. Värnamo hade spetsbergsgås och svarthätta. Tingsryd noterade blåhök, stenfalk och nötkråka. Skillingaryd/Vaggeryd fick in trana och en mycket sen drillsnäppa. Hos Nässjö noterar vi mindre sångsvan och mindre hackspett. Nybro/Emmaboda hade svärta, kungsörn och råka. Markaryd rapporterar röd glada, sothöna och svart rödstjärt. Vetlanda hade storlom och svarthakedopping och slutligen hade Uppvidinge småskrake och mindre hackspett.

Slutresultat 2015                    

1. Kalmar OF, 119 arter

2. Tjust OF, 109 arter

3. Jönköpings FK, 107 arter

4. Oskarshamnsbygdens FK, 101 arter

5. Ljungby FK, 99 arter

5. Växjö FK, 99 arter

7. FK Hultsfred, 97 arter

7. Vimmerby, 97 arter

9. Aneby/Eksjö/Tranås, 95 arter

10. Västbo FK, 92 arter

11. Tingsryd, 88 arter

12. Skillingaryd/Vaggeryds OF, 86 arter

13. Värnamo FK, 81 arter

14. Nässjö OK, 71 arter

15. Nybro/Emmaboda FK, 70 arter

15. Markaryd FK, 70 arter

17. Vetlanda OK, 69 arter

18. Uppvidinge FK, 63 arter

Bra jobbat smålänningar, nästa år kör vi igen!

Ronny Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *