Ett bistert Smålandsrace…

By | 7 november, 2016
Rödvingetrast Foto: Lena Carlsson

Det blev en utdragen kamp mot elementen under årets Smålandsrace! Stundtals funderade säkert flera av dom som var ute ibland vad dom gjorde ute i det dramatiska vädret. Under lördagen låg en mycket bister och hård nordostvind på med mer eller mindre ihållande regn som senare övergick i snöblandat och ren snö mot kvällen. Söndagen bjöd efter en natts snöande på en än bistrare nordost/osttvind och ett snöande som bara tilltog i styrka. Trots detta väderläge var vi idoga och kanske lite dumdristiga som gav oss ut i snöyran på söndagen. Lördagen bjöd på ett nedfall av fågel i Hulingen med flera flockar med änder som drivit in från kusten. En ensam ejderhanne, en sjöorrehona, några brunänder som rastat ganska länge under hösten, storskrakar, knipor, gräsänder och flera hägrar var det första som kunde räknas in.

Flera hägrar fanns kvar i Hulingen Foto: Lena Carlsson

Flera hägrar fanns kvar i Hulingen Foto: Lena Carlsson

Vid närmare koll hittades bl.a ca 200 bläsänder, 250 gräsänder och 250 vigg ute på sjön samt 3 salskrakshonor.Även en ensam stjärtandshona hittades i en förbiflygande gräsandsflock. Vädret med blåsten och regnet plus de många rastande änderna gav lite kustkänsla vid Hulingen. En ensam kustpipare sträckte över Björkudd och en snösparv drog lockande söderut över Stenbryggan. Nere på Mörlundaslätten räknades gässen. Spetsbergs-säd-grå-bläs-kanada-och vitkindad gås. I Versjön dök dessutom oväntat 3 prutgäss upp och gjorde gåslistan komplett. Dessutom fanns 3 mindre sångsvanar att beskåda nere vid Lilla Aby. Vena mosse bjöd på enkelbeckasin och vid Östrahult stöttes en dvärgbeckasin. Kvardröjande gransångare hittades på Mörlundaslätten och på Hultsfreds flygplats fanns inte mindre än 12 orrar som småspelade i regnet. Även Gnöttlern bjöd på en ovanlig gäst i form av en rastande gråhakedopping. Under helgen hittades flera strömstarar som redan nu hittat sina vinterrevir.

Strömstaren är här! Foto: Lena Carlsson

Strömstaren är här! Foto: Lena Carlsson

Lena Carlsson tog på sig den otacksamma uppgiften att leta skogshöns i regnet och blåsten. Inga sådana men både mindre- och större korsnäbb dök upp. Sent på kvällen kom rapport om en kattuggla i Vena. Vi sammanstrålade på lördagskvällen för lite genomgång och taktikupplägg inför söndagen ledsagat av en kål-och korvgryta som gav oss nödvändig energi. Söndagen bjöd på ett skoningslöst väder och i den hårda blåsten nere vid Hulingen kändes det som helt meningslöst att leta efter fåglar. När man flyttade sig mer inåt skogen var det faktiskt görbart och dessutom trevligt med lä trots allt snöande. Calle Ljungberg fick helgens mest oväntade observation nere i skogen vid Lilla Aby på Mörlundaslätten. På väg in mellan tallarna för att leta efter mesar upptäcker han en stor fågel sittande på en gren. Han får upp kikaren och kan förvånat konstatera att en lappuggla sitter och betraktar honom innan den lyfter och drar norrut genom skogen! Trots eftersök av fem personer under en och en halvtimma så kunde den inte hittas igen.

I Emån vid Lundtorp Mörlunda drog kungsfiskaren förbi Foto: Lena Carlsson

I Emån vid Lundtorp Mörlunda drog                        kungsfiskaren förbi Foto: Lena Carlsson

 På eftermiddagen kunde även snösiska, kungsfiskare och morkulla läggas till artlistan.  Många var strapatserna under helgen och det var nog lite dumdristigt att köra på en del vägar. Mot alla odds kunde inte mindre än 96 arter räknas in!  Det som framförallt slår en är hur många fåglar som finns kvar vid denna tid bara man ger sig ut och letar…trots vädret!

Klicka på länken så kan du se vilka arter som noterades av 9 idoga skådare under helgen.                smalandsracet-2016-hultsfred-artlista              Vi återkommer om resultatet för hela Småland framöver. Håll koll på fågelborden, vad som helst kan dyka upp..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *