Smålandsracet i helgen…

By | 2 november, 2017

Hoppas ni är på hugget nu inför helgen och förhoppningsvis gömmer sig inte alla fåglar som ringduvan på bilden! Det årliga Smålandracet går av stapeln där Smålandsklubbarna tävlar mot varandra under 48

Talltita Fot Lena Carlsson

Talltita Fot Lena Carlsson

timmar, från 00:00 lördag till 24:00 söndag. Vi har tidigare gjort bra ifrån oss i Fågelklubben Hultsfred trots att vi inte har tillgång till kusten eller Vättern. Vi har turen att ha många olika biotoper inom kommunen som attraherar fåglar. Sjöar däribland Hulingen där sträckande fåglar som vanligtvis drar längs kusten kan dimpa ner. Är det lite dåligt väder kan dessa välja att rasta även i mindre sjöar. Mörlundaslätten erbjuder gässen fina rastplatser och även andra arter som sånglärka, tofsvipa och stare rastar här nere just nu. Längs diken och buskridåer kan det dyka upp överraskningar. Ryningen med Emån är värt ett besök då det kan rasta mycket här nere. I skogarna får vi leta tjäder, orre och järpe och det kan vara lite knepigt och tidsödande om man inte har lite tur också. De skogslevande mesarna som talltita, tofsmes och

Fasan Foto: Lena Carlsson

Fasan Foto: Lena Carlsson

svartmes kräver också att man ger sig ut i barrskogen. Vi är ett antal som kommer att vara ute i princip hela helgen och kolla vad som finns i kommunen. Är du intresserad av att hänga på så kan du höra av dig till Kenneth eller Janne K. Även om du inte tänkt spendera hela helgen så kan du bidra för inga arter är för vanliga att rapportera. Håll ögon och öron öppna under helgen och rapportera om du sett något till oss. Håll koll på fågelbordet och låt inte kikaren ligga på hyllan när du rastar hunden. Man blir lite förvånad under denna helg över hur mycket fåglar det trots allt finns kvar vid den här tiden. Vi brukar vanligtvis inte leta efter arter på detta vis men nu gäller det att hitta t.ex. rödhaken, fasanen och strömstaren och det behöver inte vara lätt. Vi som är ute under helgen håller kontakten med vårt lokala larmsystem

Häger Foto: Lena Carlsson

Häger Foto: Lena Carlsson

LineBand där vi rapporterar vilka arter vi haft för att förhindra att flera letar efter samma. Är du intresserad kan du maila till Lena Carlsson så fixar hon det. (se Lenas emailadress under ”Om klubben / Styrelsen” högst upp på sidan). Det högsta artantal vi haft är 106 och det var 2014. Det räckte till en 6:e plats. Jönköping kom 1:a med 124 arter. Förra året i det extrema snövädret lyckades vi få in 96 arter och vi placerade oss på en 4:e plats. Kalmar vann med 119 arter. Förutom de vanliga arterna som vi förväntar oss så dyker det alltid upp riktiga överraskningar som förra året då en lappuggla sågs en kort stund vid Lilla Aby Mörlunda. På lördagskvällen samlas vi ett gäng med lite käk och genomgång av racet så långt och lägger upp taktiken till söndagen. Hoppas vi ses eller hörs av och se upp i helgen!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *