Mörlundaslätten bjöd på höstföreställning

By | 31 oktober, 2017
Grågäss Foto: Lena Carlsson

Det var inte mindre än 23 personer som mötte upp vid Sundbergs livs i Mörlunda klockan 09:00 på söndagsmorgonen. En kall klar morgon med iskall nordvind bidrog till höststämningen och siktet var inställt på Mörlundaslätten. ”Gäss och örnar” stod på programmet och dagens utflykt gjordes tillsammans med naturskyddsföreningen. Först gällde det att hitta gässen och förhoppningsvis på ett ställe där det fanns möjlighet att närmare kunna kolla in dom. Vi åkte över slätten vid Torp och bestämde oss för att åka upp till Tveta där det fick bli en promenad ner till kanten av hagmarken. Här var det någorlunda lä och bra utsikt över gåsflockarna.

Ung kungsörn Foto: Lena Carlsson

Ung kungsörn Foto: Lena Carlsson

Över hagmarkerna kom plötsligt en stor fågel och drog runt i den kraftiga vinden. En ung kungsörn som verkligen visade upp sig och kollade av om alla gässen var på alerten. I olika omgångar lyfte drygt 1500 gäss och drog kacklande omkring. Då vi hade förväntat oss havsörn blev detta en riktigt fin överraskning. Kungsörn brukar kunna dyka upp härnere men vanligare är att få se havsörn, som vi dock inte stötte på någon. Gåsflockarna kunde studeras och det var ca 400 vitkindade-, ca 1000 säd-,50 bläs-, 15 grå- och 2 kanadagäss som häll till på fälten söder och öster om Tveta. Vid vägen for en liten flock på ca 30 gråsiskor omkring och med var även en snösiska. En dubbeltrast visade upp sig fint på ett fält och ett antal ormvråkar patrullerade markerna efter mat.

Grågäss Foto: Lena Carlsson

Grågäss Foto: Lena Carlsson                                    

Ormvråk Foto: Lena Carlsson

Ormvråk Foto: Lena Carlsson

 

 

 

 

 

 

 

Vi blev också hungriga och det blev en fin fika i lä av kyrkogårdsmuren vid Tveta. En liten tur till Ryningen i blåsten gav ingenting i fågelväg utan denna dag fanns de på Mölundaslätten. Gäss i tusental och en jagande kungsörn var dagens gratisföreställning.

Fika vid Tveta kyrka Foto: Kenneth Rosén

Fika vid Tveta kyrka Foto: Kenneth Rosén

Örnspaning vid Tveta Foto: Kenneth Rosén

Örnspaning vid Tveta Foto: Kenneth Rosén

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *