Ett både mörkt, disigt och regnigt Smålandsrace…

By | 5 november, 2019
Snatterand Foto: Lena Carlsson

Snatterand kom inpå artlistan! Foto: Lena Carlsson

Vad gäller vädret blev den en mycket mörk helg med låga moln och dis. Detta tillsammans med regn, tidvis kraftigt som kom och gick, gjorde årets Smålandsrace till en utmaning. Det gäller att se/ höra så många arter som möjligt under 48 timmar d.v.s. från lördag kl. 00:00 till söndag kl. 24:00. Vi var sammanlagt 9 personer som aktivt var ute och spanade under helgen och vi lyckades få ihop 96 arter vilket får ses som bra med tanke på vädret. Det började regna redan natten till lördagen och det mattades av vid 08:00 tiden på lördagsmorgonen. En svag kall nordlig vind och ca +4 med tidvis dålig sikt satte prägel på dagen.

Rödhake Foto: Lena Carlsson

Rödhake Foto: Lena Carlsson

Det började lite trevande med rödhake i Versnäs och i Alkärret vid n Hulingen och strax var alla skogsmesar utom svartmes noterade från Målilla där även en turkduva visade sig. Mörlundaslätten bjöd på gäss i form av spetsbergs-bläs- och vitkindade gäss och även rastande tofsvipor fanns kvar. Hulingen brukar kunna bjuda på lite änder på hösten och så blev det även denna disiga morgon. Ett par snatteränder visade sig fint och både brunand, bläsand och krickor fanns på plats. Snart kunde även knölsvan och grågås räknas in. Ängspiplärka, vinterhämpling, sånglärkor och sävsparv hittades på Mörlundaslätten och i Mörlunda hittades höstens invasionsart tallbiten. En ensam stare i det gråkulna novembervädret noterades i Främsteby Vena. Förmiddagen gick och artlistan fylldes på och snart var både orre och tjäder inne på artlistan.

Sparvuggla hördes vid Versjön Foto: Kenneth Rosén

Sparvuggla hördes vid Versjön Foto: Kenneth Rosén

Orrarna sågs på Hultsfreds flygplats och tjädrarna vid Välenvägen Hammarsjöområdet. En strömstare fanns på plats i Hagelsrum och till sist visade sig även kungsfiskaren i Hembygdsparken i Hultsfred. En koll av Järnsjön och Sällevadsån vid Järnforsen sent på lördagseftermiddagen gav inga nya arter. Lars Johansson satt idogt kvar i skymningen vid Vers fågeltorn och kunde under någon minut höra både berguv och sparvuggla! Senare på kvällen blev det samkväm med god soppa och artgenomgång. Även taktiksnack inför söndagen. Vilka arter saknas? Vilka åker vart?

Redan strax efter 08:00 på söndagen noterades svärta i Hulingen och järpe och morkulla i Kraskögle naturreservat. Gråtrut drog över Hultsfred och en mindre hackspett hade den goda smaken att visa sig i en ekdunge på Vena mosse. Lappsparv och blå kärrhök larmades från Mörlundaslätten där det tydligen var mycket fågel på gång. Råka, en art som man inte räknar med hittades vid aludden nere i Ryningen. Efter idogt letande och lyssnande hittades även den svårflörtade vattenrallen i vassen längs med strandpromenaden vid Hulingen. En stjärtand sågs i Ryningen och både stenfalk och taltrast på Mörlundaslätten. En art som kan vara bökig att hitta är enkelbeckasin och vid lunchtid stöttes tre nere vid Ramsö Ryningen. Fjällvråk tillkom på Mörlundaslätten och racets sista art blev en ung fiskmås som drog omkring i norra Hulingen på sena eftermiddagen.
Vi återkommer med resultat för hela Småland så fort vi vet. Här kan du ladda ner hela artlistan för 2019.

Artlista Smålandsracet Hultsfred 2019

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *