Riktigt mycket fåglar under helgen på Smålandsracet!

By | 4 november, 2020

Mindre hackspett hittades under helgen.  Foto  Lena Carlsson

Det blev en riktigt fågelfylld helg under Smålandsracet även om inte vädret var det bästa, åtminstone inte för oss människor. I den tidiga lördagsmorgonen vaskades det fram en sparvuggla vid Tingsgöl, Vena. Rödhakar fanns det flera av i Alkärret där även en kungsfiskare höll till på sjösidan. En ägretthäger smög omkring vid Silveråns inlopp vid hembygdsparken och i Hulingen hade en del fåglar valt att rasta i det kulna vädret.Bland änderna hittades bla. bläsand brunand och både en sjöorre och en svärta som dök upp. Lite överraskande drog en kustpipare över Stenbryggan i regndiset. I Hammarsjöområdet hittades ganska omgående både orre och tjäder och från Mörlunda slätten rapporterades hämpling och fjällvråk. Strax före 10:00 kom larmet som fick alla att hoppa till. I en sånglärkeflock hittades en kortålärka vid Torp på Mörlundaslätten. Den sågs och hördes när den drog iväg och hittades inte senare. På samma fält drog också en lappsparv omkring. Rejält taggade av det digra fågelläget drog alla vidare även om det var lockande att åka ner till Mörlundaslätten och leta kortålärka. En koll av södra Hulingen gav 2 rastande småskrakar och vid Puttlan Järnforsen hittades morkulla efter idogt letande. Den noterades senare också från Trånshult, Ryningen. Lite efter lunch sågs en sen ung brun kärrhök vid fågeltornet Järnudda. En fågel som hållit till där de senaste veckorna. Varfågel kom in på listan och i Sällevadsån visade sig en strömstare, en art som inte alltid är så lätt att hitta. Från Mörlundaslätten rapporterade gäss och mindre sångsvan. De sista arterna för lördagen drogs in på kvällningen då två forsärlor sågs vid Stenbryggan N Hulingen och en vattenrall grymtade lite i Alkärret. På kvällen kunde vi konstatera att vi fått ihop 95 arter denna lördag. Ett bra resultat och planerna lades upp för nästa dag. Söndagen bjöd verkligen inte på så bra väder. Det kom regn i omgångar och det blåste rejält på eftermiddagen. Ett väder som drog ihop fåglarna. På morgonen vid Hulingen hade snatterand, sothöna och salskrake valt att rasta. Stora mängder tofsvipor sträckte i regndiset och på södra delen av Mörlunda slätten rastade ca 2000 ex på eftermiddagen. Även mängder med vitkindade gäss drog omkring och rastade på slätten. Trädlärka och kärrsnäppa noterades vid Järnudda och större korsnäbb hittades i St Hammarsjöområdet. En flock med småskrakar som sträckte på Mörlundaslätten fotograferades och visade sig vid en koll av bilderna även innehålla en stjärtand! Den sista arten blev en tornfalk som flög över vägen vid Kvillerum. Vi kom upp i imponerande 105 arter, bara en art från rekordet på 106. En riktigt rolig helg var över. Vi återkommer med resultatet för hela tävlingen. Här kan du se artlistan från helgen.

Artlista 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *