Många arter blev det. Femtio nyanser av grått…

By | 7 november, 2023
Enkelbeckasin hittades i Ryningen Foto: Lena Carlsson

Lördagen började med lite lätt regn innan gryningen och resten av dagen blev en grå historia. Trots det lite dystra vädret blev det en rivstart från början. Innan 09:30 hade samtliga skogshöns observerats. Vid Hulingen fanns det bl.a. mycket grå-och vitkindade gäss, skäggdopping och bläsand. Strax utanför ”Stenbryggan” låg en hona bergand vilket blev ny art för Allhelgonaracet i vårt område. De senaste åren har rödhake stannat kvar länge i Alkärret vid norra Hulingen och den hittades också på morgonen.  I Knästorp söder om Hulingen letades det fram morkulla och vid Hagelsrum hittades fjällvråk och mindre hackpett. Över Vena mosse drog en röd glada omkring där även sävsparv, sånglärka och snösparv fanns. En ensam kvarstannande trana hittades tillsammans med sångsvanar på Vena mosse.  En sen svarthätta smakade på de sista kornellbären i en trädgård i Målilla vilket också är ny art för detta evenemang. Nere på Mörlundaslätten fanns det mycket gäss och bland dessa hittade prutgås och bläsgås på fälten kunde lappsparv, vinterhämpling, fasan och varfågel föras in på artlistan. En järnsparv hittades vid Lundtorp och Ryningen bjöd på en jagande blå kärrhök. Efter att både kricka och lite överraskande smådopping plötsligt dök upp i Versjön kunde vi vid lunchtid räkna ihop 83 arter vilket var raskt marscherat. Detta gjorde lite att det blev dags att lägga upp strategi på enskilda arter. Strax efter skymningen hoade en berguv sig in på listan. På kvällen då några av oss tog ett litet eftersnack till korvgryta och dryck stannade antalet funna fågelarter under dagen på 88.

Ormvråk Foto: Lena Carlsson

Ormvråk Foto: Lena Carlsson

Söndagen bjöd på liknande väder men med en lite kyligare sydostvind. Regnet kom även in eftermiddagen vilket mer eller mindre satte stopp för årets race. Det avtog dock framåt kvällen. I billyktornas sken visade sig en enkelbeckasin vid Versjön 06:30 och vid Gårdveda sållades två mindre sångsvanar fram ur en flock sångsvanar. Strömstare hittades i Ödhultsfallet och vid en närmast fågeltom Lönnekullaviken vid Järnudda Hulingen dök plötsligt en lite flock på 4-5 skäggmesar upp i vassen nedanför fågeltornet. En gammal kungsörn visade sig på eftermiddagen vid Odensås. Regnet kom som sagt in och pauserade det hela. Klockan 22:55 kom den sista arten in och det var en kattuggla som hördes genom ett sovrumsfönster i Mörlunda.

Slutsumman blev 100 arter vilket är det fjärde bästa resultatet sedan 2010. Rekordet är från 2014 då hela 106 arter kunde räknas in. Riktigt spännande att det går att hitta så många fågelarter en dystergrå novemberhelg då de flesta inte hade valt att ge sig ut innan soluppgången, bli blöt, kall och leta reda på fåglar. Fågelklubben skänker 5:- per art dvs 500:- avrundat, till något fågelskyddsprojekt. Oklart vilket ännu. Vi återkommer om slutresultatet för hela Småland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *